Gå til sygdomsliste

  • Vulvacancer

    Vulvacancer (kræft i de kvindelige ydre kønsorganer)

    Symptomer, behandling, undersøgelser, diagnose og årsager

Symptomer på vulvacancer

Det tidligste tegn på kræft i de ydre kvindelig kønsorganer er vedvarende kløe og irritation og et sår, der ikke vil hele.

Symptomer på vulvacancer

Behandling af vulvacancer

Kræft i de ydre kønsorganer behandles oftest med operation. Det kan også være nødvendigt at få strålebehandling eller kemoterapi. 

Behandling af vulvacancer

Sygdommen inddeles i stadier

Man kan først vide, om der er kræft i de ydre kønsorganer, når en vævsprøve viser kræftceller. Sygdommen inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt den er. Stadiet er vigtigt, for at du kan få den behandling, som er bedst for dig.

Diagnose og stadieinddeling af vulvacancer


Undersøgelser ved vulvacancer

Ved mistanke om vulvacancer får du først en almindelig gynækologisk undersøgelse, og lægen tager en vævsprøve. Du kan også blive undersøgt med en MR- eller en PET/CT-scanning.

Undersøgelser ved vulvacancer

Hverdag med vulvacancer

Alvorlig sygdom påvirker din hverdag, og behandlingen af kræft i de ydre kvindelige kønsorganer kan bl.a. påvirke dit sexliv. Her får du gode råd til at håndtere senfølger og reaktioner

At leve med vulvakræft


Opfølgning efter vulvacancer

Når man har afsluttet sin behandling, bliver man som regel tilbudt at gå til opfølgning. Hvis du oplever symptomer mellem opfølgningsmøderne, skal du kontakte din læge.

Opfølgningsforløb efter vulvacancer

Hvis kræften kommer igen

Hvis kræften i de ydre kvindelige kønsorganer vender tilbage efter behandlingen er afsluttet, er der mulighed for ny behandling. 

Tilbagefald ved vulvacancer

KIU - Kræft i underlivet

Du kan møde andre patienter eller pårørende i samme situation i patientforeningen KIU:

KIU - Kræft i underlivet


Årsager til vulvacancer

Ofte er årsagen ukendt. Cirka 40 pct. af alle tilfælde af vulvacancer skyldes infektion med human papillomavirus (HPV), som også forårsager livmoderhalskræft. Læs om mulige årsager:

Årsager til vulvacancer

Vulvacancer i tal

Kræft i de ydre kvindelige kønsorganer er en relativt sjælden kræftform. Sygdommen opstår hos cirka 115 kvinder om året i Danmark.

Statistik om vulvacancer

Mere viden om vulvacancer

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om kræft i de ydre kvindelige kønsorganer. 

Links om vulvacancer


Online samtalegrupper

Kræftens Bekæmpelse tilbyder online samtalegrupper for patienter, pårørende og efterladte, uanset hvor i landet du bor. Læs om grupperne, og hvordan du tilmelder dig her - det er også er muligt at komme med ønsker til grupper, der endnu ikke findes på listen:

Online samtalegrupper