Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Tarmkræft

Man kan få kræft flere steder i tarmen: kræft i tyktarmen, kræft i endetarmen, tyndtarmskræft eller kræft i tolvfingertarmen. Her finder du en oversigt over de forskellige typer med links til at læse mere om undersøgelser, diagnose og behandling af de enkelte sygdomme.

Ægtepar sidder på en bænk i solen og taler sammen

'Tarmkræft' er forskellige kræftsygdomme, som opstår forskellige steder i tarmen. Symptomerne på sygdommene kan være forskellige - vær opmærksom på din krop og gå til lægen, hvis du oplever forandringer.

Tyktarmskræft

Tyktarmskræft er en kræftform, der udvikler sig som følge af forandringer i slimhindecellerne i tyktarmen. Sygdommen kaldes også kræft i tyktarmen, coloncancer eller cancercoli. Behandlingen er først og fremmest operation, nogle gange også kemoterapi.

Tyktarmskræft


Endetarmskræft

Endetarmskræft opstår i de nederste 15 cm af tarmens slimhinde. Endetarmskræft kaldes også rectumcancer. Behandlingen er operation ofte kombineret med strålebehandling og kemoterapi.

Endetarmskræft 


Kræft i tolvfingertarmen

Kræft i tolvfingertarmen og i resten af tyndtarmen er sjældent. Tolvfingertarmen er den øverste del af tyndtarmen, som sidder lige efter mavesækken. Kræft i tolvfingertarmen kaldes også cancer duodeni. 

Kræft i tolvfingertarmen 


Tyndtarmskræft

Kræft i tyndtarmen er sjældent. Det opstår oftest opadtil i tolvfingertarmen. Kræft i tyndtarmen kan være specifikke kræfttyper som GIST og neuroendokrine tumorer, som opstår i tyndtarmens slimhinde. Behandlingen afhænger af, hvilken type kræft der er tale om.Tyndtarmen forbinder mavesækken og tyktarmen.

Tyndtarmskræft


Illustration af tarmene

På illustrationen er tyktarmen og endetarmen lyserøde. Endetarmen er den nederste lodrette del. Tyndtarmen er på tegningen farvet orange og ses i midten af billedet. Tolvfingertarmen ses øverst i billedet bag den grønne galdeblære.


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Hvad kan jeg selv gøre?

Gode råd hvis du har kræft

Om kost, fysisk aktivitet, genoptræning og alternativ behandling.

Hvad kan du selv gøre