Gå til sygdomsliste

Lungemetastaser

Kræft, der har spredt sig til lungerne, kalder man lungemetastaser. Læs her om symptomer, undersøgelse og behandling af lungemetastaser.

Lungemetastaser består af samme slags kræftceller, som den oprindelige kræftform. Det vil sige, at lungemetastaser, der stammer fra f.eks. brystkræft, består af brystkræftceller. Dette har betydning for valg af behandling.

Her kan du læse en kort version af teksterne om lungemetastaser.

Lungemetastaser er ikke det samme som lungekræft

Kræft, der har spredt sig til lungerne fra et andet sted i kroppen, kaldes lungemetastaser.

Kræft, der er opstået i lungerne, kaldes lungekræft, og tumoren i lungen kaldes primær tumor. Læs mere om symptomer, undersøgelse og behandling af lungekræft her:

Lungekræft

Om lungemetastaser

Lungemetastaser er kræft, der har spredt sig til lungerne. Læs mere om lungernes funktion, og hvor i lungen der kan opstå metastaser:

Om lungemetastaser


Årsager til lungemetastaser oftest ukendt

Lungemetastaser skyldes, at kræft et andet sted i kroppen har spredt sig til lungerne. Medfødte lungelidelser og infektioner øger ikke risikoen. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til lungemetastaser


Lungemetastaser giver ikke altid symptomer

Har man haft kræft, bør man gå til lægen, hvis man oplever stikkende brystsmerter, hoste, slim og opspyt eventuelt med spor af blod, åndenød eller andre symptomer fra lunger og luftveje, der varer mere end 2 uger. Læs mere:

Symptomer på lungemetastaser


Hvilke undersøgelser skal der til?

Undersøgelser for lungemetastaser kan bestå af røntgenundersøgelse, CT-scanning, PET/CT-scanning eller kikkertundersøgelse af lungerne (bronkoskopi) med vævsprøve. Læs mere:

Undersøgelser for lungemetastaser


Flere muligheder for behandling af lungemetastaser

Formålet er at helbrede eller at lindre symptomer (oftest smerter) og forebygge komplikationer. Behandlingen kan være operation, strålebehandling, kemoterapi, antihormonbehandling eller anden medicinsk kræftbehandling. Læs mere om mulige behandlinger:

Behandling af lungemetastaser


Ved tilbagefald vil behandlingen som regel være kemoterapi

Risikoen for at få tilbagefald af lungemetastaser afhænger af, hvilken kræftsygdom man har haft, og af den behandling man tidligere har fået. Læs mere:

Tilbagefald ved lungemetastaser


Livet med lungemetastaser

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for lungemetastaser, og efter behandlingen er færdig. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv, arbejde og reaktioner under og efter et kræftforløb:

At leve med lungemetastaser


Kontrol efter behandlingen

Når man er færdig med behandlingen for lungemetastaser, bliver man som regel tilbudt at komme til regelmæssig kontrol. Læs mere:

Kontrol efter lungemetastaser


Læs alt om metastaser

Metastaser (spredning)


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Lungekræft' for patienter med enten småcellet lungekræft, ikke-småcellet lungekræft og lungekræft med spredning på cancerforum.