Gå til sygdomsliste

  • Hjernetumorer

    Hjernetumorer

    Symptomer, behandling, undersøgelser, diagnose og årsager

Symptomer på kræft i hjernen

En hjernetumor kan give forskellige symptomer, afhængig af hvor den sidder, og hvilken del af hjernen den trykker på. Fælles for symptomerne er, at man godt kan have dem uden at have kræft.

Symptomer på hjernetumorer

Behandling af hjernetumorer

Hvis en scanning af hjernen giver mistanke om en hjernetumor, bliver næsten alle opereret for at be- eller afkræfte mistanken.

Behandling af hjernetumorer

Hør læge Søren Møller fortælle om kræft i hjernen, og hvordan man diagnosticerer og behandler (8:23 min.)


Diagnose på hjernetumorer

Man kan først vide, om det er en hjernetumor, når en vævsprøve af tumoren viser, at der er tale om kræftceller. Der findes forskellige typer hjernetumorer og valg af behandling afhænger af den specifikke tumortype.

Diagnose og stadieinddeling af hjernetumorer

Hverdagen med en hjernetumor

Få gode råd til at håndtere udtalt træthed, koncentrationsbesvær og kognitive forandringer. Læs også om genoptræning, familieliv og om den nye hverdag for dig og dine pårørende, når du har kræft i hjernen. 

At leve med hjernetumorer


Hjernetumor eller spredning til hjernen?

En hjernetumor er kræft, der er opstået i hjernen. Kræft, der har spredt sig til hjernen fra en anden kræftsygdom, kaldes hjernemetastaser. Hjernemetastaser og hjernetumorer (primær kræft i hjernen) er to forskellige sygdomme. Læs her, hvis du har en kræftsygdom, der har spredt sig til hjernen:

Hjernemetastaser

Opfølgning efter hjernetumorer

Når du har afsluttet behandlingen, bliver du tilbudt at gå til opfølgning på hospitalet. Hvis du oplever symptomer mellem opfølgningsbesøgene skal du kontakte din læge.

Opfølgning efter hjernetumorer


Undersøgelser ved hjernetumorer

Ved mistanke om hjernetumorer vil man først få en neurologisk undersøgelse, der skal vise, om der er tegn på, at nervesystemet ikke virker, som det skal.

Undersøgelser ved hjernetumorer

Tilbagefald ved hjernetumorer

Risikoen for, at kræften vender tilbage, afhænger bl.a. af, hvilken type tumor, der er tale om, og hvilken behandling man tidligere har fået.

Tilbagefald ved hjernetumorer

Mere viden om hjernetumorer

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om hjernetumorer.

Links om hjernetumorer


Statistik om hjernetumorer

Hjernetumorer opstår hos cirka 1.560 personer om året i Danmark. Hjernetumorer er mange forskellige diagnoser med meget forskellige forløb.

Statistik om hjernetumorer

Årsager til kræft i hjernen

I de fleste tilfælde er årsagen til hjernetumorer ukendt. Men forskere ved, at risikoen for at få en hjernetumor stiger med alderen. Hormoner, røntgenstråler og arvelige forhold kan have en betydning. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til hjernetumorer

Mød andre på cancerforum

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Hjernekræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk


Online samtalegrupper

Kræftens Bekæmpelse tilbyder online samtalegrupper for patienter, pårørende og efterladte, uanset hvor i landet du bor. Læs om grupperne, og hvordan du tilmelder dig her - det er også er muligt at komme med ønsker til grupper, der endnu ikke findes på listen:

Online samtalegrupper

Illustration af en mand i profil

Pjece om hjernetumorer

Du kan få vores gratis pjece om hjernetumorer via webshoppen:

Pjece: Hjernetumorer

HjernetumorForeningen

Du kan møde andre patienter eller pårørende i samme situation i HjernetumorForeningen:

HjernetumorForeningen


Til læger, der vurderer børn og unge med symptomer

Hjernetumorer hos børn kan være svære at opspore. Hjernetegn.dk er et værktøj til dig, som er praktiserende læge, børnelæge eller anden sundhedsprofessionel, det kan støtte dig i dit arbejde, når du vurderer børn og unge med symptomer på en hjernetumor.

Besøg Hjernetegn.dk